Zekir Yaman Konağı

Üst kat başodada yer alan duvar resmindeki 1903 tarihli yazıta göre bu tarihten önce inşa edildiği anlaşılan konağın Hacı Makro Abastol/Apostolis tarafından yaptırıldığı bilinmektedir. Mübadele sonrası konağın sahibi, köye Selanik’ten göç eden Yamanlar ailesi olmuştur. Konağın bir bölümü, Zekir Yaman ve ailesi tarafından  ev olarak kullanıldığından köylüler tarafından bu isimle anılmakta olup, günümüzde konaklama ve misafirhane olarak hizmet vermektedir. İki katlı ve eğimli çatılı olan yapı, dikdörtgen planlıdır.

Yapının, üzerinde kemeri olan ahşap kanatlı giriş kapısı batı cephesinde yer almaktadır. Kapı kemeri üzerinde yuvarlak aydınlatma penceresi ve bir niş açıklığı vardır. Giriş kapısından açık bir avluya girilmekte ve avlunun sağ tarafındaki merdiven ile üst kata ulaşılmaktadır. Yapının yığma teknik ile yapılan duvarlarında taş malzeme, kapı, tavan ve pencere elemanlarında ise orijinalinde ahşap malzeme kullanılmıştır.

Konağın dış cephe süslemesinde, diğer yapı cephelerinin süslemelerinden farklı olarak kuş figürleri ve yıldız motifleri dikkat çekmektedir. Üst katın başodasında niş içinde bir duvar resmi görülmektedir. Kompozisyonun merkezinde, sol elinde bir kova ve başında bir çiçek sepeti olan bir kadın figürü tasvir edilmiştir. Resmin sol alt köşesinde  “Georgi Pitore”  ifadesi yer almaktadır. Buradaki “pitore”, İtalyanca ressam (pittore) anlamına gelen sözcüğe işaret ediyor olmalıdır. Georgi ise, köyün tanınan ressamlarından biri olan Georgios İordanidis olmalıdır. Resimde ayrıca resmin yapılış tarihi olan 1903 notu vardır.