Şenol Konağı

19.yüzyılın ikinci yarısında inşa edildiği tahmin edilen konak, Mustafapaşa’nın yerlisi olan bir Müslüman aileye aittir. Şenol konağı, mübadele öncesi Türklerin yoğun yaşadığı ve onlara ait en fazla evin bulunduğu, Rumların tabiriyle “Miskin Mahalle” olarak belirtilen mevkide yer almaktadır. Ergüven Şenol ve ailesine ait olan konakta günümüzde de aynı aile yaşamaktadır. Kesme taştan yapılmış iki katlı yapı, düz çatılıdır.

Güney cephesinde yer alan giriş kapısından açık bir avluya geçilmektedir. Yığma tekniğiyle yapılan konağın duvarlarında taş malzeme, kapı, tavan ve pencere elemanlarında ise ahşap ve demir malzeme kullanılmıştır. Yapının merdiven korkulukları dövme demir tekniği ile yapılmıştır. Zemin katta kemerli ve tonozlu odada yer alan tandırın eski dönemlere ait olduğu bilinmektedir.

Konağın üst kat baş odası, yapıda duvar resimlerinden oluşan süslemelerin bulunduğu tek mekandır. Niş içinde bitkisel motifler, nişin sol tarafında ise “Maşaallah” anlamına gelen, Osmanlıca “ماشاالله” yazısı vardır. Nişin sağ tarafında, miladi olarak 1908 yılına işaret eden “۱۳۲۴” hicri yıl yer almaktadır. Mekânın tam karşısındaki duvarda Osmanlı sancağı resmedilmiştir. Görüldüğü gibi konağın süsleme repertuarı; mekân sahibinin Müslüman kimliğine işaret etmektedir.